Vorbim despre blogosferă – sau cum unii nu înțeleg

Vă avertizez din start că nu vreau să înjur pe nimeni.  Unul din obiectivele mele pe blog este să nu fac asta. Mai precizez de asemenea că nu am pretenții și nici aroganțe de blogger. Dacă cineva se va simți lezat de ceea ce urmează să spun, e liber să dea replica.

Băi, mă învârt prin blogosferă de vreun an jumate. La modul că scriu pe blog, unii mă citesc, eu îi citesc pe alții și tot așa. Și din când în când mai particip pe la câte un eveniment, mai oficial sau nu. Și scriu, de fiecare dată, despre locurile în care ajung. Pentru că așa-i frumos, să mulțumim celor care s-au ocupat de eveniment. Și cum altfel ar fi mai ok dacă nu oferindu-le

Să trec direct pe subiect că nu-mi place să mă învârt în jurul cozii:

Se dă una bucată eveniment de timp liber a cărui listă de participare e deschisă pentru oricine deține un blog / un cont de twitter, Tu, ca omuleț care îndeplinește criteriile de participare. Și ajungi la eveniment, te distrezi, profiți de ce ți se oferă, faci networking.

Înainte să ajungi la eveniment afli că în mod normal participarea ar fi trebuit să te coste niște bani. Nu mulți. Dar adunați de la fiecare participant – o sumă rotundă. Și de fapt nu dai banii ăia pentru că o oarecare companie s-a gândit că ar fi frumos să facă un pic de networking cu online-ul și v-a oferit suma rotundă.

No, hai să vedem care ar putea fi motivele pentru care sc sponsor srl ne-ar oferi o sumă de bani, nouă bloggerilor:

  • intermediarul dintre blogosferă și sponsor are o relație mai veche cu cel din urmă – e o chestie de respect să faci un servici unui om pe care-l știi;
  • sponsorul vrea să testeze piața publicitară din online. Pentru că, știți cu toții că blogosfera, ca un tot unitar ce o considerați, este o piață publicitară. Adică, mai pe românește, încearcă să facă ce s-a vorbit și la Social Media Summit: să stabilească relații cu oamenii din online. Știți, cei care ați participat, spunea Chinezu  la un moment dat că dacă vrei să faci firmele să-ți dea bani, arată-le ce poți să faci. Ei bine, ai avut o ocazie, când o bucată de sc sponsor srl a venit în comunitatea – din care tu ai pretenția că faci parte – spunând că vrea să-i vadă puterea.

Ok, date fiind cele două puncte (care ar putea fi mai multe), hai să vedem de ce scriu articolul ăsta:

Pentru că tu, ca blogger cu pretenție ce te dai, ai participat la eveniment pe cheltuiala sponsorului. Adică ai fost scutit de x lei (1-10 n-are importanță). Ce ar fi trebuit să faci după? Hai, e evident că ar fi trebuit să spui mulțumesc. Nu să-i pupi mâna, nu să-l ridici în slăvi ci doar….să spui mulțumesc. Pentru că a fost foarte amabil încercând să se integreze în comunitatea pe care tu o susții.

No, acum o să vină X-ulescu și o să-mi spună că el nu face menționări (publicitare) pentru 2 euro, că un articol publicitar costă mai mult și că sc sponsor srl nu merită vizibilitate doar pentru atât. Asta fără să ia în calcul intenția de care vorbeam mai sus, fără să ia în calcul relațiile puse în joc, fără să ia în calcul că obrazul unora poate ieși pătat. da’ ce pula mea, e obrazul meu?

Și uite așa ratezi șansa ca respectiva firmă să investească bani în blogul tău. Și al altora. În blogosferă. Dar avem pretenția că suntem uniți. Și că putem face lucruri faine împreună. încă?

Sau…. te întrebi de ce se uită unii urât când mai vii pe la evenimente 😉