Stii ce sa faci

Știu că nu-i corect. Multe lucruri nu ne convin, nu sunt în regulă, dar ce să facem? E oare de vină o singură persoană pentru tot ceea ce se întâmplă? Știu ce înseamnă un conducător. E cel care trebuie sa mențină un echilibru și să caute să împace pe toată lumea. Dar pe cine să împaci, când nici nu ai cu cine discuta?

Ne întrebăm de ce plătim noi lunar asigurarea medicală. Asigurarea medicală e un fel de abonament. Adică, ai medic de familie pe care, atunci când ai nevoie de el, îl soliciți, iar el îți dă la dispoziție. Plătești lunar pentru această disponibilitate a serviciilor.

Oamenii influenți și importanți, în trecut, aveau avocați de familie. Asta însemna că aceștia din urmă primeau o anumită sumă de bani pentru a sta la dispoziția lor și pentru a le rezolva problemele. În cazul în care aveai nevoie de el se plătea în plus și un anumit procentaj din câștig. Astăzi vorbim de firme sau companii.

Nu vreau să deviez de la subiect sau să bat câmpii, dar încerc să privesc și de partea cealaltă. Firește că oamenilor nu le convine să plătească la stat acel procentaj din salariu, pentru unele servicii de care ei nu beneficiază neapărat. Eu sincer, aș prefera să plătesc cu mare drag la stat cât e nevoie pentru sănătate, și să nu am nevoie niciodată de medic.

Să se ducă banii ăia la cei care au nevoie. Și aici intervine problema a doua. Cei care o viață întreagă au contribuit și au nevoie de serviciile medicale se simt neîndreptățiți. Sunt poate, dar nici nu se poate ca statul să compenseze tot și la nesfârșit. Nu este corect că nu mai sunt bani pentru medicamente atunci când au loc atâtea accidente sau conflicte care degenerează și se transformă în lupte de se omoară și ajung la urgențe.

Toate acestea costă. Cum să mai rămână bani atunci când toți se duc pe indivizii cu exces de zel și adrenalină care își dau în cap unul altuia, sau se trag în linuţe cu maşinile lor de lux, iar apoi ajung pe la urgențe? Doar nu ai sa lași omul să moară, intervii și îi salvezi viața. Dar asta costă. Și adunând astfel de cazuri, mai are sens să te întrebi, oare de ce nu mai sunt bani ?

Eu zic că până acum asigurarea medicală era în regulă și acoperea un minim necesar, însă oamenilor nici atunci nu le-a convenit. Ceva la modul ce faci când știi că nici pe aia nu o vei mai avea?

Eu zic că nu cel în conducere e de vină. Că săracul om a tot încercat să mai oprească din accidentele de circulație, să împiedice munca la negru, că astfel nu mai cotizează lumea la stat, prin urmare nu sunt bani, și tot așa un întreg lanț al slăbiciunilor.

Problema e a cetâțeanului, pentru că este necivilizat și pentru că nu are mustrări de conștiință, iar din cauza mai multor astfel de cetățeni au de suferit oamenii bolnavi, neajutorați sau victimele. Ideea este că oricum ar fi nu poți să îi împaci pe toți, utopie într-un stat nu există.