O cutie intunecata, o gaura, clorura de argint, hiposulfit de sodiu. Ghici ciuperca ce-i? Suna ca un experiment desprins dintr-un laborator de chimie, dar rezultatul este unul memorabil- fotografia.
Cu privire la fotografie s-au facut remarci inca din Grecia Antica. Aristotel vorbea despre cum se poate pune realilatea intr-o cutie. Au mai fost necesari inca 2000 de ani pana cand acest lucru a fost posibil. Secolul 19 a reprezentat un punct de cotitura in istoria fotografiei, in aceasta perioada fiind inregistrate primele experiente de acest gen. La inceputul secolului urmator deja a aparut notiunea de pelicula color, iar astazi fotografia digitala reprezinta un nou trend judecand dupa vanzarile aparatelor foto moderne.
Fotografia a fost una din inventiile care au schimbat cu adevarat lumea. Odata cu ea s-au deschis noi orizonturi si deopotriva altele s-au largit considerabil. In functie de domeniul de utilizare putem clasifica fotografia in 3 categorii: cea comerciala, cea tehnica si fotografia ca arta.
Incepand cu prima categorie, este de prisos sa spun ca este cea mai raspandita forma a fotografiei, incepand cu cea publicitara, continuand cu cele de moda, stil, sau cele pentru tabloide, ajungand pana la pozele tip de porterete ori de nunta. Majoritatea vor sa reflecte stilul de viata monden al societatii. Pe de alta parte , computerul permite azi modificarea imaginilor digitale si, din pacate, in acelasi timp se modifica si asa-zisa realitate reflectata. Metoda este des utilizata mai ales in scopuri comerciale, in marketing.
Sunt intrutotul de acord cu faptul ca cel mai important merit il are fotografia tehnica. Astfel s-au inregistrat numeroase fenomene naturale, s-au clasificat specii de animale si de plante, chiar si organisme microscopice. Tot in aceasta categorie consider ca pot integra si utilizarea fotografiei in procesele de ancheta ale politiei. Acestea sunt de un real folos atat in anchetarea porpriu zisa cat si pentru eventualele procese viitoare .
Fotografia are acum sectorul ei bine delimitat in cadrul artelor. Fie ca sunt alb-negru, sepie, abstracte, ele ne comunica ideea de frumos, insa aici intervine problema de definire a ceea ce este sau ce face o fotografie sa fie frumoasa. Ca orice arta are criticii ei. Care este acea calitate? Capacitatea de a ne transmite emotii estetice.
Pentru a ajunge la aceasta realizare fotografii analizeaza amanuntit aparatele lor, pentru a le intelege si pentru a-si forma o vedere de ansamblu asupra posibilitatilor oferite de acestea. Gratie numeroaselor optiuni de setare cu care vin pe piata aparatele moderne, se usureaza foarte mult munca unui fotograf, fie el profesionist ori amator. Doar prin ajustarea catorva optiuni se pot obtine rezultate uimitoare, ce ulterior nu vor necesita prelucrare computerizata.
Imi sustin in continuare parerea ca fotografia a schimbat intradevar societatea umana si probabil este inventia care are cea mai diversificata arie a folosirii.
Si pentru a nu mai exista dubii cred ca este de ajuns ca fiecare persoana in parte sa se uite atent in jurul sau si sa observe cate “realitati in cutie” il inconjoara.