Pana la Bansko

Trezirea la 4 dimineata, reusim sa plecam fix la 5. Ajungem pe la 6 jumatate in vama la Giurgiu care arata deplorabil, platim taxa de pod, 25 lei si ne oprim la o coada. Podul este in lucru, si se circula doar pe o banda. Stam la coada asta cam un sfert de ora si peste 10 minute eram deja pe pamant bulgaresc. Vamesul bulgar ne ia buletinele, se uita la fetele noastre si ne lasa sa trecem. Cumpar o vinieta de 7 zile, care costa 10 leva, si pornim la drum. Mai aveam aproape 500 km pana la Bansko.

Din vama de la Ruse se porneste pe un fel centura pe care se merge foarte bine, avand cate 3 benzi pe sens. Avand GPS nu prea m-am uitat la indicatoare, insa toate au pe langa scrisul chirilic si denumirea in scriere cu caractere latinesti, asa ca te poti orienta foarte bine.

Pana la Sofia am mers doar pe drumuri europene, si pe A2. Uitati de ideea cum ca bulgarii au drumuri proaste. Au drumuri mai bune ca ale noastre, extraordinar de drepte, pe care poti merge lejer cu ce viteza vreti voi(atentie la radare). In primul rand, drumurile nu trec prin comune, sate, sau orase, toate acestea sunt in dreapta sau stanga drumului, astfel ca nu exista restrictii de viteza.

Pana la Sofia am trecut doar prin 4 localitati. La un moment dat, dupa Pleven, drumul european se transforma intr-o autostrada, construita intr-o zona de munte, am trecut prin 4 tuneluri de cate 1 km lungime si o gramada de poduri. Iata ca se poate face autostrada si la munte. Am ales sa mergem pe centura Sofiei, pe care se lucreaza, astfel ca am stat putin la coada, insa in rest totul a fost bine. De la Sofia, din nou un drum european care se transforma in autostrada(A6). Din nou, absolut nicio problema, totul a decurs perfect. In apropiere de Simitili se face stanga si dupa 40 km se ajunge la Bansko.

Bansko se afla la poalele muntilor Pirin, este o statiune noua, construita in mare parte de germani. Ne-am cazat la hotelul Pirin River Ski&Spa, intr-un apartament cu un dormitor, pentru 81 euro pentru 3 nopti, cu mic dejun inclus cu o rezervare facuta prin booking.com

Gazdele foarte primitoare, vorbesc engleza, hotelul nou, curat si foarte gol 🙂 Sunt peste 70 de camera, dar nu cred ca sunt ocupate mai mult de 5.

Seara ne-am petrecut-o in centrul statiunii la o terasa 🙂

….to be continued