Ce are de-a face sufletul cu politica?

Marian Keyes este o scriitoare irlandeză, autoare a unor romane care au devenit în scurt timp bestselleruri, bucurându-se de o largă apreciere. Romanele lui M.Keyes sunt profunde și tulburătoare, abordează probleme ale societății umane și vizează trăirile intense ale personajelor în diferite condiții sociale.

Un tip mortal, în ciuda titlului umoristic, este un roman tulburător, șocant și ilustreză anumite tipuri umane, caractere cât și viciile oamenilor. Subiectul și intriga romanului sondează aspectele politice, conturându-se astfel un portret al vieții politice din Irlanda. Romanul este o combinație de elemente grave și elemente umoristice, împletindu-se într-un fel aparte, generând astfel un impact asupra cititorului.

Paddy de Courcy este un politician plin de succes, un bărbat fermecător de care sunt fascinate femeile irlandeze. Pe parcursul romanului, prin dezvăluirile a patru femei care au făcut parte din viața lui, se accentueaza trăsăturile acestui personaj monstruos care și-a lăsat amprenta asupra acestora într-un mod cât se poate de negativ.

Marnie, Grace și Lola se aliază pentru a o salva pe Dee Rossini, o femeie din partidul Noua Irlanda care este sabotată de Paddy. Evoluția femeilor este surprinzătoare, reușesc să accepte si să treacă peste episodul nefast, în care Paddy le abuza, devenind femei cu încredere în sine și puternice.

Paddy este un politician corupt, care se folosește de șantaj și jocuri josnice pentru a obține ceea ce iși dorește, lăsând în urma sa o serie de victime. Alicia este viitoare lui soție, care până în finalul romanului nu pare să realizeze caracterul nociv al lui Paddy, fiind în continuare un instrument al uneltirilor sale.

Violența domestică, patima alcoolului, intrigile și corupția sunt elementele care fac obiectul acestui roman. În decursul celor aproximativ opt sute de pagini, cititorul își poate stabili o legătură cu personajele, poate întelege anumite aspecte ale societății contemporane, cât și modul în care viciile pot afecta viețile mai multor categorii de persoane „Vă iubesc atât de mult, incât îmi doresc să nu vă fi născut niciodată. Pe nici una dintre voi. Ar fi mai bine dacă ați muri. Îi luă un moment să se întrebe nu tocmai uluită: Oare nu cumva mi-a trecut prin cap să îmi omor copiii?” .

Toate aceste aspecte se împletesc și sunt îmbinate cu note de umor și farmec, ce fac lectura să fie ușoară, plăcută și inteligibilă, spre exemplu folosind porecle pentru anumite personaje în mod constant: Zeul Amorului, Ochi de prune, Față-de-nevăstuică.

Atunci când credeai că lucrurile nu pot sta mai rău, poți întoarce chipul către o altă cultură, o altă țară și să explorezi realitatea lor, care adesea poate fi mai sumbră decât propria realitate. Un tip mortal face o expediție în societatea contemporană a Irlandei în vederea unei analize și construirii unei critici la adresa acesteia, atât în ceea ce privește viața domestică, dar și cea politică.