Biserici…este, manastiri…este, cultura…nu este

In weekend-ul care tocmai a trecut am vizitat patria. Pe la munte, pe la deal, pe unde m-a purtat vantul. Fara sa exagerez, cred ca avem cele mai multe biserici, manastiri, schituri si alte asemenea asezamante, din toata Europa. Biserica in fiecare satuc, o manastire din 10 in 10 km in zona de deal si munte, schituri si chilii nu mai zic.

O fi bine si asa cu biserici cu manastiri, cu credinta, dar parca mai bine ar fi fost cu ceva cultura. Cand la noi se construiau manastirile prin 1600-1700-1800, in Germania sau Franta se faceau universitati. Astazi, diferenta se observa. Suntem printre cei mai religiosi europeni, dar avem cel mai prost sistem de invatamant. In timp ce noi ne rugam la Dumnezeu sa ne scoata din criza, in vest chiar se face ceva in sensul asta. Se actioneaza practic, de catre oameni, nu se asteapta ajutorul divin.

Si inca ceva. Avand in vedere abundenta lacasurilor de cult, oamenii se duc la o manastire in vizita, la fel cum viziteaza o statuie sau un parc. E exact acelasi lucru. S-a uitat de partea cu Dumnezeu si cu credinta. In schimb, daca erau mai putine, lumea simtea altceva cand intra intr-o biserica. Era un eveniment special.

Sunt aproape 100 de manastiri, plus mii de biserici in fiecare sat. E prea mult. Uitam esenta.